Şişkinlikten kurtulmak için tesirli 15 ipucu

Güzel olmayan bir şişkinlik hissi yaşayanlardansanız ve bir gün evvel giydiğiniz kot pantolonunuzda sonraki gün düğmelerini zar güç iliklediyseniz, bazı alışkanlıklar edinerek bu meseleye bir son verebilirsiniz.
Can sıkıcı şişkinlik problemine karşı hayat stilindeki küçük değişiklikler büyük bir fark yaratabilir.
Öteki nedenler mümkün olsa da şişkinlik çoğunlukla beslenme nedeniyle ortaya çıkar. Kimi besinler sindirim sırasında başkalarından daha fazla gaz üretir.
Bunun haricinde gerilim, çok oturma, sistemsiz yahut dağınık beslenme, çok rahatsız edici olabilen sindirim zahmetlerinin nedenlerinden bazılarıdır. Bütün bunlar, sindirim sistemindeki rahatsızlık nedeniyle kendine inancı olmayan, ağrı ve şişkinliğin ne vakit başlayacağını bilmeden konutundan çıkmaktan kaçınan bir kişinin ömür kalitesini etkileyecektir.
Sindirim sistemindeki sorunlar kişinin birebir vakitte bağışıklığını da yok eder, zira insan bedeninin savunma sistemi büyük ölçüde bağırsakların sıhhatine bağlıdır. Bu nedenle sıhhatsiz bağırsaklar, irritabl bağırsak sendromu da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların gelişimine yol açabilirler.
ŞİŞKİNLİKTEN KURTULMAK İÇİN İPUÇLARI
Aşağıdaki ömür biçimi ipuçlarını uygulayarak şişkinlikten kurtulabilirsiniz:
Probiyotikler
Birtakım probiyotik destekleri gaz yahut şişkinliğe neden olabileceğinden, uzmanlar daha uygun bir tahlilin bu sağlıklı bağırsak bakterilerini içeren bir diyet olduğunu söylüyor. Yoğurt, diyetinize probiyotik almanın en kolay yollarından biridir. Lahana turşusu üzere fermente sebzeler yiyebilir yahut kombucha ve kefir üzere içecekleri de tüketebilirsiniz. Yalnızca dikkatli olun zira bazen endüstriyel olarak üretilen bu cins eserler çok fazla şeker içerebilir.
Kâfi Ölçüde Sıvı Alın
Muhtemelen nasıl daha fazla su içmeniz gerektiğine dair sayısız şey okudunuz. Bu sebepsiz değil. Su dışkınızı yumuşatacak, bu da geçişi kolaylaştıracak, şişkinlik ve kabızlığı azaltacaktır. Yanlışsız ölçüde sıvı alımı ayrıyeten bağırsaklardaki salgıları da artırır.
Sodyum Alımınızı İzleyin
Bilhassa tuzlu bir yemekten sonra şişkinlik hissederseniz, sodyumu suçlayabilirsiniz. Diyetinizde çok fazla varsa, böbrekleriniz su meblağ. Uygun haber şu ki, sodyumun azaltılması bedendeki fazla suyu temizlemelerine yardımcı olur ve bu da şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Bilhassa hazır ve paketli yiyeceklerin tüketilmemesi ve satın alırken sodyum içeriğine dikkat edilmesi önerilir.
Meyveleri Soymayın
Meyveleri yemeden evvel soyma alışkanlığınız varsa tekrar düşünün. Elma yahut armut kabuğu, sindirime yardımcı olan çözünmeyen liflere sahiptir.
Çok Lif Alımına Dikkat Edin
Evet, lifler iki ucu keskin bir kılıç olabilir. Lif şişkinliği gidermeye yardımcı olsa da çok tüketimi şişkinliğe neden olabilir. Pektin, sindirimi daha yavaş olan suda çözünür bir liftir ve elma ve armut üzere meyvelerde yüksek ölçüde bulunur. Daha yavaş sindirim nedeniyle uzun vadeli tokluk hissi yaratsa da çok tüketimi şişkinliğe de neden olabilir. Lif bakımından varlıklı yiyecekleri çok fazla yerseniz, bedeninizin onları parçalamasına yardımcı olmak için bol su içtiğinizden emin olun.
Gazlı İçeceklerden Kaçının
Gazlı içeceklerdeki kabarcıklar, şişkin bir göbek için ana hatalılardan biridir. Bu nedenle, su ile değiştirilmesi gereken tüm gazlı içeceklerden katiyen kaçınılması önerilir.
Karbonhidrat Alımını Azaltın
Ekmek ve makarna üzere besinlerde bulunan nişasta, su tutulmasına neden olabilir. Bu çeşit yiyeceklerin tüketildiği vakte dikkat etmek değerlidir, bu nedenle sonraki sabah şişkinlik için uyanmamak için yatmadan evvel karbonhidratlardan kaçınmaya çalışın.
Birtakım Zerzevat Çeşitlerine Dikkat Edin
Lahana, brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası üzere zerzevatları içeren turpgiller, midenizi şişirebilecek çok fazla gaz açığa çıkaran kompleks trisakkaritler (glikoz, galaktoz ve fruktoz) bakımından zengindir. Doğal ki bu, bu zerzevatları diyetinizden büsbütün çıkarmanız gerektiği manasına gelmez, lakin sizin için en uygun ölçüyü bulmanız gerekir.
Süt Eserlerine Dikkat Edin
Süt eserlerine karşı alerjiniz yahut laktoz yahut kazeine karşı çok hassaslığınız varsa beğenilen olmayan şişkinlik belirtileri yaşayabilirsiniz. Süt ve süt eserlerini birkaç hafta diyetinizden kaldırmayı deneyin ve bedeninizin buna nasıl reaksiyon vereceğini denetim edin.
Çok Yemekten Kaçının
Bir sonraki öğüne kadar birkaç saat beklerseniz, yemek vakti geldiğinde çok acıkırsınız, bu da çok yemeye ve midenin şişmesine neden olabilir. Bu nedenle gün içinde birkaç küçük öğün yemek çok daha âlâ bir seçenektir.
Potasyum Açısından Güçlü Yiyecekleri Eksik Etmeyin
Potasyum üzere mineraller beden sıvılarını dengelemeye ve şişkinliği önlemeye yardımcı olur. Muz, kavun, mango, ıspanak, domates, fındık ve kuşkonmaz, asparajin ismi verilen amino asitleri içeren potasyumla dolu besinlerdir. Bedenden fazla sıvının atılmasına yardımcı olan bir diüretik vazifesi gören bu amino asitlerdir.
Zencefil Alımınızı Artırın
Zencefil, yiyeceklerin sindirim sisteminden geçişini hızlandırır ve bağırsaklarda kalma müddetini azaltır, bu nedenle onu çaya yahut yemeklere baharat olarak eklemekten çekinmeyin.
Karnınıza Masaj Yapın
Şişkinliği önlemek için birçok kişinin çok tesirli olduğunu söylediği göbek masajını deneyin. Karnınıza sindirim sistemi tarafında masaj yapmayı deneyin. Sağ kalça bölgesine parmaklarınızla hafif bir baskı uygulayın, elinizi yavaşça kaburgalar tarafında ve akabinde aşağı çekin. Kulağa tuhaf geliyor ancak nitekim işe yarıyor.
Glütene Dikkat Edin
Süt eserlerinde olduğu üzere meselelere neden olmak için glütene alerjiniz olması gerekmez. Lakin buna glütene hassassanız yahut çölyak hastalığınız varsa makarna yahut tahılların neden olduğu iltihaplanma, şişkinlikten çok daha makûs olabilir. Lakin şişkinlik de bir şeylerin yolunda gitmediğinin ve hekiminizi ziyaret etmenin vaktinin geldiğinin âlâ bir göstergesi olabilir.
Şeker Açısından Varlıklı Besinleri Azaltın
İşte şeker alımınızı azaltmak için diğer bir neden daha. Şeker, bağırsaklarınızdaki gazları hür bırakan bakterileri besler. Daha fazla şeker, daha fazla gaz manasına gelir ve daha fazla gaz, daha fazla şişkinlik manasına gelir.
ŞİŞKİNLİĞİ ÖNLEYEN BESİNLER
İşte şişkinlikle savaşmak için kimi güzel yiyecekler:
Kereviz
Tansiyonla ilgili sıkıntılarınız varsa, bu bitki onu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıyeten şahane bir idrar söktürücü ve şişkinliğe karşı çok tesirli bir savaşçı olduğu için bedenin temizleyicisi olarak bilinir. Tadını sevmiyorsanız smoothie’lere yahut meyve suyu karışımlarına ekleyebilirsiniz.
Salatalık ve Havuç
Salatalıkları küp halinde doğrayın ve şişkinliği gideren bir antioksidan olan kuersetin içeren lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklarla kendinizi şımartın. Havuç olağanüstü bir idrar söktürücüdür ve kabızlığı önleyebilir, kanı temizler ve sindirim üzerinde olumlu tesirleri vardır. Havuç suyu uzun vakittir karaciğer ve genel olarak beden için çok tesirli bir temizleyici olarak biliniyor. Bir meyve sıkacağı içine havuç, salatalık, kereviz ve maydanoz koyun ve şişkinliğe karşı olağanüstü bir içecek elde edin.
Prebiyotik Tüketin
Yoğurt, lahana turşusu ve kefir üzere fermente besinlerde bulunan probiyotiklerin tersine, prebiyotikler sebzelerde, tam tahıllarda ve ham balda bulunur. Ayrıyeten enginarda, pırasada, elmada ve kuşkonmazda bulunurlar ve bunlar şişkinliği yatıştırmaya ek olarak kabızlık ve böbrek sıkıntılarına da yardımcı olur.
Tropikal Meyveler
Ananas ve papaya, proteinleri parçalayarak ve sindirimi kolaylaştırarak şişkinliğe yardımcı olan enzimler içerir. Orta öğün için papaya, ananas ve Hindistan cevizi suyu smoothieleri hazırlayın. Papaya, tahriş edici besinleri parçalamaya yardımcı olan doğal bir sindirim enzimi içerir.
Limonlu Ilık Su
Bu karışım metabolizmayı hızlandırmaya, cilt kalitesini güzelleştirmeye ve beden nemini artırmaya yardımcı olur. Limonlu ılık su içmek hazımsızlık ve şişkinliği hafifletmeye yardımcı olur.
Muz
Sodyum intoleransı nedeniyle su tutma ile ilgili sıkıntılar mı yaşıyorsunuz? Muz dostunuzdur zira bu meyve mideden sodyum ve suyun atılmasına yardımcı olan potasyum açısından zengindir.
Nane Çayı
Nane çayı ile hazımsızlığı ortadan kaldırabilirsiniz. Bu çayın şişkinliği gidermeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Yulaf
Yulaf, iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve lif bakımından zengindir. Tertipli yulaf ezmesi tüketimi şişkinlik riskini azaltabilir.