Sağlık

Hafızayı geliştiren 15 sağlıklı besin

Yediklerimiz ve içtiklerimiz, yalnızca fizikî sıhhatimizi değil birebir vakitte bilişsel sıhhatimizi da tesirler. Beynimizin ve bedenimizin geri kalanının düzgün çalışması için kâfi ve istikrarlı beslenmemiz gerekir.

Bu manada, hafızayı ve konsantrasyonu geliştirmeye ve uzun vadede belli beyinsel hastalıkları önlemeye yardımcı olacak belli yiyecekleri diyetinize dahil etmeniz epey akla yatkın olacaktır.

Artık, hafızanızı ve konsantrasyonunuzu geliştiren 15 sağlıklı besine birlikte göz atalım.

AVOKADO

Avokado en sağlıklı meyvelerden biridir ve bilişsel fonksiyonları geliştirmemize yardımcı olur. Yağ içeriği yüksektir lakin sağlıklı yağ olarak isimlendirilen tekli doymamış olduklarını bilmek kıymetlidir. Ek olarak, kan şekeri ve tansiyon üzerinde olumlu tesirleri olduğu bilinmektedir.

Bu meyve ayrıyeten bedenin yeni hücreler oluşturmasına ve sürdürmesine yardımcı olan folik asit ve beyindeki kan pıhtılarını önlemek ve güçlü kemikleri korumak için gerekli olan K vitamini içerir. Avokado ayrıyeten B vitamini ve C vitamini açısından zengindir. Sağlıklı beslenmede kıymetli bir besindir.

BİTTER ÇİKOLATA

Bitter çikolata, flavonoidler açısından varlıklı kakao, antioksidan ve antienflamatuar tesire sahip hususlar içerir. Antioksidanlar, yaşa bağlı bilişsel gerilemeye ve nörodejeneratif hastalıklara katkıda bulunan oksidatif gerilime epey hassas olduğundan, beyin sıhhati için bilhassa kıymetlidir.

Araştırmalara nazaran, kakao flavonoidleri, hafıza ve öğrenme ile ilgili çeşitli beyin bölgelerinde nörojenez ve kan damarı büyümesi için gerekli olabilir. Ek olarak, çeşitli çalışmalarda, bitter çikolata yemenin beynin yapısal yahut fizyolojik değişikliklere uğrama yeteneğini artırabildiği ve flavonoidlerin hafızayı geliştirmede olumlu bir tesiri olabileceği gözlemlenmiştir.

YABAN MERSİNİ

Yaban mersini, beyindeki iltihabı ve oksidatif gerilimi azaltmaya yardımcı olan flavonoidler ve antioksidanlar (antosiyanin, kafeik asit, kateşin ve kersetin) içerir.

Son araştırmalar, bu bileşiklerin hücre irtibatı üzerinde olumlu bir tesire sahip olduğunu, nöral plastisitede (beynin yapısal yahut fizyolojik değişikliklere uğrama yeteneği) bir artış oluşturduğunu ve yaşa bağlı belli nörodejeneratif hastalıkları ve hafızayı ve öbür bilişsel fonksiyonları etkileyen bilişsel bozulmayı azalttığını yahut geciktirdiğini gösteriyor.

KAHVE

Kahve tüketimi yaygındır ve dikkat ve konsantrasyon üzerindeki tesirleri uygun bilinmektedir. Kafein, beyinde adenosin ismi verilen ve kişinin uykusunu getiren bir maddeyi bloke eder. Uyanıklığı artırmanın ötesinde, kimi araştırmalar kahvenin beynin bilgiyi sürece yeteneğini artırabileceğini de öne sürüyor.

Araştırmalar, kahvenin karmaşık ve değişken beyin aktivitesi olan “beyin entropisini” artırdığını göstermektedir. Bu entropi yüksek olduğunda, beyin aldığı bilgiyi daha fazla ve daha âlâ işleyebilir.

Kahve birebir vakitte düzgün bir antioksidan kaynağıdır ve çeşitli çalışmalarda tüketiminin, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığının yanı sıra bilişsel gerileme riskinin azalmasıyla da kontaklı olduğu gösterilmiştir.

CEVİZ

Ceviz, bol ölçüde omega 3 ve antioksidan içerdiği için beyin fonksiyonu için olağanüstüdür. Genel olarak daha yüksek ceviz alımının ileri yaşlarda daha düzgün beyin işlevi ile temaslı olduğu çeşitli çalışmalarda öne sürülmüştür.

Ceviz ayrıyeten, hücreleri özgür radikallerin neden olduğu oksidatif gerilimden koruyan ve tesirleri bilişi güzelleştirmeye ve Alzheimer hastalığı geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan olan E vitamini kaynağıdır.

BROKOLİ

Düşük kalori kaynağı olmasının yanı sıra brokolinin beyin üzerinde olumlu tesirleri vardır. Bu zerzevat, glukozinolatlar ismi verilen bileşikler bakımından zengindir ve ayrıştırıldığında, oksidatif gerilimi azaltabilen ve nörodejeneratif hastalık riskini azaltabilen hususlar olan izotiyosiyanatlar üretir.

Brokoli ayrıyeten büyük ölçüde C vitamini ve flavonoidlerin yanı sıra hudut sisteminin ve bilişsel fonksiyonların sağlıklı işleyişini sürdürmek için gerekli olan kolin ve K vitamini içerir. Ayrıyeten, birtakım araştırmalara nazaran brokoli, sözel hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilir.

SOMON

Somon üzere yağlı balıklar, sağlıklı beyin hücreleri, öğrenme ve hafıza için gerekli olan değerli bir omega 3 kaynağıdır. Omega 3 düzeyleri yüksek olan bireylerin beyindeki kan akışının arttığı gösterilmiştir. Ayrıyeten bu yağ asidi ile daha yeterli bilgi sürece yeteneği ortasında bir irtibat olduğu da bilinmektedir.

Birkaç çalışma, omega 3 yağ asitlerinin eksikliğini depresyon ve öğrenme zahmeti riski ile ilişkilendirmiştir. Ayrıyeten, bu bileşiklerin yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi geciktirebileceği ve Alzheimer hastalığı ve öteki nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceği öne sürülmüştür.

ZERDEÇAL

Zerdeçal, birçok tarife tat katmak için kullanılan sarı bir baharattır. Zerdeçaldaki faal bileşen olan kurkuminin, iltihap önleyici güçlü bir antioksidan olduğu bilinmektedir. Bu tesirleriyle zerdeçalın biliş ve hafızayı geliştirdiği ve depresyonla gayret ettiği bilinmektedir.

ZEYTİNYAĞI

Sızma zeytinyağı, dsağlıklı bir diyetin olmazsa olmazları ortasında yer alır. Zeytinyağı, polifenol ismi verilen antioksidanlarla doludur. Kimi araştırmalar, polifenollerin hafızayı ve öğrenmeyi geliştirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıyeten, bilişsel yetenekleri azaltan ve Alzheimer hastalığına bağlı toksik proteinlerle savaşan yaşa bağlı hastalıkların bilakis çevrilmesine de yardımcı olabilirler.

YUMURTA

Yumurtalar, B6 ve B12 vitaminleri, folik asit ve kolin dahil olmak üzere beyin sıhhatini için kusursuz bir besin kaynağıdır. Kolin, bedenin öbür fonksiyonlarının yanı sıra ruh halini ve hafızayı düzenleyen bir nörotransmitter olan asetilkolin üretmek için kullandığı bir mikro besindir. Ek olarak, B vitaminleri ve folik asit, yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi geciktirmeye yardımcı olabilir.

YEŞİL ÇAY

Kahvedekine misal biçimde, yeşil çaydaki kafein de, bilişsel performansı artırarak uyanıklığı, hafızayı ve konsantrasyonu güzelleştirir.

Yeşil çayda bulunan bileşenlerden biri olan L-theanine, beynin kan-beyin bariyerini geçen ve korkuyu azaltmakla ilgili nörotransmitter GABA’nın aktivitesini artırmaya yardımcı olan bir amino asittir. L-theanine ayrıyeten alfa dalgalarının sıklığını artırarak yorgun hissetmeden rahatlamanıza yardımcı olur.

ISPANAK

Birden fazla yeşil yapraklı zerzevat üzere ıspanak da bilişsel fonksiyonları geliştirmeye yardımcı olan besinler içerir. Bu yeşil zerzevat, hafıza ve konsantrasyon için en düzgün vitamin olarak kabul edilen K vitamini ile doludur.

Ayrıyeten ıspanağın yetişkinlerde hafıza ve bilişsel yeteneklerdeki düşüşü yavaşlatmaya yardımcı olabileceği de öne sürülmüştür. Ispanak ayrıyeten beyin hücresi iltihabını azaltmaya yardımcı olan A vitamini açısından da zengindir.

DOMATES

Domates, likopen ismi verilen güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu antioksidan, Alzheimer hastalığına ve bunamaya yol açabilecek hücre hasarını azaltmaya yardımcı olur. Likopen ayrıyeten beyinde daha fazla iltihaplanmaya neden olabilen depresyonun önlenmesine yardımcı olabilir. Ek olarak, domatesler, bilişsel yetenekleri geliştirmeye ve hafıza kapasitesini artırmaya yardımcı olan karotenoidler içerir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ

Keten, chia yahut susam üzere öbür tohum cinsleri üzere kabak çekirdeği de beyni özgür radikal hasarından koruyan çok sayıda antioksidan içerir. Birebir vakitte harika bir magnezyum, demir, çinko ve bakır kaynağıdır. Bu mikro besinler hudut işlevlerini uygunlaştırmak, hafıza ve öğrenme üzere bilişsel işlevleri arttırmak ve nörodejeneratif hastalıkları önlemek için hareket eder.

TAM TAHILLAR

Tam tahıllar yahut kepekli tahılla büyük ölçüde lif içerir ve son araştırmalara nazaran bunların tüketimi, Alzheimer hastalığına ilerleyebilen daha düşük hafif bilişsel bozulma riskiyle temaslı olabilir.

Tam tahılları içeren istikrarlı bir diyet, iltihaplanmayı, oksidatif gerilimi, beyin ve kalp hastalığı riskini artırmada değerli bir rol oynayabilen yüksek tansiyon üzere risk faktörlerini azaltabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu