Çölyak Hastalarına

Çölyak ve gluten intoleransı çoğu zaman birbirleriyle karıştırılan, glutenli gıdalar tüketildiğinde muhtelif rahatsızlıklara niçin olan iki rahatsızlık

Çölyak ve gluten intoleransı çoğu zaman birbirleriyle karıştırılan, glutenli gıdalar tüketildiğinde muhtelif rahatsızlıklara niçin olan iki rahatsızlık. Çölyak’ın oldukca daha ağır ve otoimmun bir rahatsızlık bulunduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin “Bazı insanoğlu buğday, arpa, çavdar benzer biçimde glutenli gıdalar tükettikleri vakit migren, mide bulantısı, eklem ağrıları veya depresyon, konsantrasyon bozukluğu benzer biçimde rahatsızlıklar yaşayabiliyor. Bu gluten hassasiyetinden kaynaklanıyor ve çölyak ile benzer şikayetlere niçin oluyor” dedi.Dr. Şirin Seçkin ilk altı ay anne sütü ile beslenen bebek, ek gıdalara geçildiğinde iştahsızlık, kggram kaybı, kusma, karın şişmesi, ishal veya kabız benzer biçimde emareler gösteriyorsa ne olursa olsun bir çölyak taraması yapılması icap ettiğini belirtti. Dr. Seçkin “Özellikle de muhallebi, ekmek, bulgur, makarna veya öteki unlu gıdalara dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer bu gıdalar kesildiğinde şikayetler de geçiyorsa o vakit kan testi ile antikor ve genetik yatkınlık tespit edilmeli” dedi. Çölyakın çoğu zaman kalıtımsal bir rahatsızlık bulunduğunu ve her yaşta ortaya çıkabildiğini anlatım eden “Eğer genetik bir yatkınlık var ise şahıs hastalığı gizli, hiç bir alemet göstermeden geçirebilir, 70 yaşlarında bile ortaya çıkabiliyor” gibi konuştu. Çölyak hastalığının, çocuğun yaşı ilerledikçe boy kısalığı, gelişme geriliği, karın ağrısı, halsizlik, kansızlık, ishal ve kabızlık benzer biçimde emarelerle ortaya çıktığını söyleyen Dr. Şirin Seçkin “Çölyak yalnızca bağırsakları tutmuyor, öteki organlarda da rahatsızlıklara niçin oluyor. Buğdayın proteinine karşı oluşan antikorlar mesela tiroit dokusunda da hasara yol açabilir, reflü, sarılık veya otizm, şizofreni, hiperaktivite, endişe bozukluğu bile yapabilir. Vücutta devamlı kronik iltihabi bir vaziyet laf konusu” dedi. Dr. Seçkin çölyak teşhisi konan bir bireyin hiç bir biçimde gluten içeren çavdar, arpa, buğday benzer biçimde besinleri tüketmemesi icap ettiğini söyledi.

Exit mobile version