Hazır Kahveler Sağlığa Zararlı mı?
Dünyanın her yerinde hızlı ve kolay tüketilebilirliği ile popüler olan hazır kahveler ne kadar güvenilir?

Hazır kahve, diğer adıyla granül kahve gelenekse kahve yöntemlerinden farklı olarak suda tamamen çözülebilir. Hazırlanışı oldukça kolaydır. Genelde öğrencilerin ve çalışanların, özellikle pratik kullanımından dolayı ellerinden düşürmediği bu kahve çeşidinini sağlıklı olup olmadığını inceleyeceğiz.
Hazır Kahveler Sağlıklı Mı?
Son yıllarda hayat oldukça hızlandı ve bu hızlanma ile pratik yiyecekler ve içecekler son derece önem kazandı. Ayrıca değişen yaşam şartları ile insanların çoğunluğu yoğun bir yaşam sürmekte ve çoğu zaman işlerini yetiştirememekten şikayet etmekte. Durum böyle olunca daha az uyku ile daha enerjik olmak birçok kişi için yaşam felsefesi haline geldi ve insanlar çözümü kahvede buldu. Fakat, insanların ellerinden düşmeyen bu kahveler ne kadar sağlıklı? Kahvenin çekirdeğinin kalitesinden tutun da pişirilen suyun sıcaklığı ve suda bekletilme süresi bile bir kahvenin kalitesini değiştirebiliyor.
Uzmanlar kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilen kahvenin içilmesini çok da sağlıksız bulmuyorlar. Ancak önemli bir ayrıntı bulunuyor. Granül kahveler taze kavrulmuş kahvenin iki katı kadar akrilamid içeriyor.
Akrilamid Nedir?
Akrilamid, amino asitler ve şekerler arasındaki bir reaksiyonla oluşan kimyasal bir maddedir. Genellikle ekmek, patates ve kök sebzeler gibi yüksek nişasta içeriğine sahip yiyecekler, kızartma, kavurma veya pişirme işlemlerinde yüksek sıcaklıklarda (120°C’nin üstünde) pişirildiğinde ortaya çıkar. Ayrıca akrilamidin oldukça zararlı olduğu düşünülmektedir. Çünkü hayvanlar üzerinde yapılan laboratuvar testleri sonucunda akrilamid maddesinin, kansere neden olduğu ortaya çıkmıştır. Bu maddenin insan beslenmesinde kansere neden olduğu henüz kanıtlanmamış olsa da uzmanlar gıdaların içerisinde yer alan akrilamidin, insanlarda da kansere sebep olabileceğini düşünüyorlar. Ayrıca akrilamide aşırı maruz kalma sinir sistemine de zarar verebiliyor.
Granül Kahvelerin İçindeki Akrilamid Endişe Verici
2 yıl önce Kaliforniya‘da bir mahkeme hazır kahvelerin içinde bulunan akrilamidden kanser uyarısı etiketine ihtiyaç duyabileceğine karar verdi.Granül kahve, kurutulmuş kahve çekirdeklerinin ekstraktından oluşturulmuş bir kahve türü olarak biliniyor. Ekstrakt, normal kahvenin demlenme pratiğine benziyor ancak daha konsantre hale getirilmiş kahve çekirdeklerini içinde barındırıyor. Demlendikten sonra, suya eklendiklerinde çözünen kuru parçaların veya tozun elde edilmesi için su ile karıştırılması gerekiyor. Ayrıca kahvelerin üretilmesi için iki yöntem bulunuyor: püskürterek yani yüksek güçlü havayla kurutma ve dondurarak kurutma.
Bu yöntemlerin ikisi de kahvenin kalitesini, aromasını ve tadını koruyor. Fakat bunun yanında kahve çekirdeğinin kalitesiz olması, pişirilme ve parçalama yöntemlerinin yanlış uygulanması kahvenin içindeki zehirli maddelerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kaliteli olarak seçilmeyen kahve çekirdeklerinin granüllerinin kafein miktarı düştüğü için ekstra işlemler gerektiriyor. Kafein kimyasal olarak üretiliyor. Birçok ürünün içerisinde kimyasal olarak sentezlenmiş kafeinin bulunduğu söylenebilir.
Kafeine benzeyen başka bir kimyasal sentezleme de bulunuyor. O da “taurin” olarak biliniyor. Taurin, besi hayvanlarının bağırsaklarından elde ediliyor ve kafeine yakın bir madde olarak üretiliyor. Enerji içeceklerinin içindeki aktif maddelerde de yer alan bu kimyasal, organik değil ve kimyasal yollarla üretiliyor. Granül kahvelerde de kimyasal olarak sentezlenen “kafein” ya da “taurin” bulunuyor. Bu kimyasallarla güçlendirilen kahveler laboratuvar ortamında sentezlendiği için oldukça tehlikeli oluyor.