Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Bu yazımızda aralıklı oruç diyeti nedir ve nasıl yapılır sorularına cevap vereceğiz.

Günümüzde obezite ve fazla kilolar birçok insan için problem ve strese yol açmakta. Her gün binlerce kişi “Nasıl Zayıflayabilirim?” sorusuna cevap arıyor. Bu yüzden son yıllarda popülerlik kazanan aralıklı oruç diyetini konu almak istedik. Özellikle pandemide kilo almaktan şikayetçi olan okurlarımıza yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?
Aralıklı oruç farklı şekillerde uygulanabiliyor. Ancak hepsinde de düzenli aralıklarla ve belirli bir süre çok az gıda almak gerekiyor. Aralıklı orucun popüler çeşitleri şunlardır:
- 16-8 diyeti: Bu diyette günün 16 saati oruç tutmak, yani hiçbir şey yememek gerekiyor. Yalnızca geriye kalan saat içerisinde yemek yenebiliyor. Genellikle 11.00-19.00 ya da 12.00-20.00 saat dilimleri tercih ediliyor. Bu saatlere karar verirken önemli olan en çok enerji harcadığınız saat dilimlerini yemek yediğiniz saatlere göre ayarlamanızdır.
- 5-2 diyeti: Bu diyette haftanın arka arkaya olmayan iki günü, günlük alınması gereken kalorinin sadece yüzde 25’i alınıyor. Örneğin normalde 2000 kalori alan biri o iki günde yalnızca 500 kalori almalıdır.
- 24 saatlik diyet: Bu diyette ise haftanın ya da ihtiyaca göre sadece ayın bir günü hiçbir şey yenmiyor.
Aralıklı orucu deneyenler, bu yöntemin gerçekten kilo vermek için çok iyi bir yöntem olduğunu söylüyorlar. Araştırmalara göre de bu yöntemi deneyen 16 kişiden 11’inin kilo verdiği gözlemlendi.
Diyeti Yapanlar Dengeyi Kurmakta Zorlanıyor.
Diyetisyen doktor Patel,
“Klinik incelemelerimde, birçok insanın aralıklı oruç diyetini düzgün şekilde yapmadığını gördüm. Örneğin oruç günlerinde aldıkları kalori miktarını 500’ün altında tutmaları gerekirken bunu yapamıyorlar ve diğer günlerde kendilerini tamamen aç bırakıyorlar.
‘Bu iki açıdan tehlikeli: Kalori açığını yakalayamazsınız ve kilo veremezsiniz.’ Makul bir şekilde yemeniz gerekiyor.”
Diyetin işe yaraması için bazı günler ziyafet çekerken diğer günler de açlıktan ölmemek gerekiyor. Ayrıca bu diyetin sağlıklı ve güvenilir olabilmesi için yeme aralıklarında besin değeri yüksek besinler tüketmek gerekiyor. Bilim insanları, bu diyeti yapanlara, balık ve kuruyemiş gibi doğal yağları; protein kaynaklarını; tahılları ve karbonhidratlı yiyecekleri ve yeterli miktarda lif, vitamin ve mineral de almak için bolca meyve ve sebzeyi de tüketmelerini öneriyor.
“Herkese Göre Değil”
İleri düzeyde diyabet hastaları, daha önce aşırı iştahsızlık ya da doymama hastalığı gibi yeme bozukluğu sorunları yaşayanlar, kronik hastalıkları olanlar, hamile ya da emziren kadınların aralıklı oruç diyetine girmesi pek sağlıklı değil. Zor bir diyet olduğu için başlamadan önce bir doktora görünmekte yarar var. Unutulmamalı ki bu diyet türü yaklaşık 10 yıldır popüler ve çoğu diyetisyen bu diyetin sağlıklı olduğunu kanıtlayacak yeterli sürenin geçmediğini düşünüyor.