GündemSağlıkTüm Haberler

Sık Sık Mangal Yemek Mide Kanserine Sebep Olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, Türk kültürünün sevilen lezzeti mangalın sık tüketilmesiyle ilgili uyarılarda bulundu.

Türk kültürünün sevilen lezzetlerinden mangal, ülkemizde sıklıkla tüketiliyor. Vatandaşlarımız mangalda kırmızı ve beyaz etin yanında balık türlerini sıkça tercih ediyorlar. Mangal sonrasında semaverde çay ve közde kahve yapmak da birçoğumuzun vazgeçilmezi arasında yer alıyor. Fakat Sağlık Bakanlığı’nın da uyarıda bulunduğu mangalın sık yapılması, çeşitli tehlikeleri beraberinde getiriyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, yüksek ateşe maruz kalan yiyeceklerin aşırı tüketilmesinin doğru olmadığı konusunda vatandaşı uyarıyor. Yetim,

“Ara sıra ender olarak yenilirse bir şey olmaz ancak sık sık yemek özellikle mide kanseri açısından sakıncalıdır” ifadelerine yer veriyor.

Dr. Necdet Yetim, bazı pişirilme usullerinde ortaya çıkan kimyasalların midede tahrişe ve tahribata sebep olduğunu, sonuç olarak da ülser, kanser gibi hastalıklara yol açtığını söyledi. Mideyi, pişirilme yöntemleri sebebiyle en çok etkileyen yiyecek gruplarını sayan Dr. Yetim,

“Bunların başında özellikle et grubu yiyecekler gelmektedir. Etlerin direkt ateşte pişirilme sırasında ya da tütsülenme sırasında ortaya çıkan kimyasallarla midenin çok etkilendiği ortaya çıkmıştır. Direkt alevli ateşlerde iyi hazırlanmamış mangal ateşinde yiyeceklerin pişirilmesi doğru değil. Arada bir yenilirse sakıncası olmaz fakat sık sık yemek mide kanseri açısından sakıncalıdır” ifadelerine yer verdi.

“Etler yüksek ısıyla direkt temas etmemelidir.”

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak konuyla ilgili, özellikle etin pişirilme süresi ve sıcaklığına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek,

“Mangal kömürü kor halde ve etle ateş arasındaki mesafe mümkün olduğunca uzak olmalıdır. Etler yüksek ısıyla direkt temas etmemelidir. Küçük parçalı ve az yağlı etler tercih edilmeli ve mangal mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Yanmış, aşırı kızararak rengi koyulaşmış gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.” ifadeleriyle vatandaşı uyardı.

Ayrıca Toprak, yüksek sıcaklıkta uzun süre pişirme sonucu oluşabilecek “akrilamid” adlı bileşenin insan vücudunda kanserojenik bir madde olan glisamide dönüştüğünü belirtti. Toprak, fazla miktarda alınan akrilamidin sinir sistemini olumsuz etkilediği ve kolon kanseriyle ilişkisi olduğunu ekledi.

Etler yüksek ısıyla direkt temas etmemelidir.

Mangal Kömürü Mutlaka Kor Haline Gelmiş Olmalı

Çamdibi Semti’nde 30 yıldır restoran işleten Yılmaz Akbıyık mangal ile ilgili,

“Doğru ve sağlıklı mangal için mangal kömürünün mutlaka kor haline gelmiş olması ve üstünün külle örtülmüş olması gerekiyor. Et pişiriyorsak önce zeytinyağıyla yağlayıp dinlendiriyoruz ardından da mangalda mühürlüyoruz. Mangal üzerinde doğru pişirme yöntemleriyle sunumlarını gerçekleştiriyoruz. Çok yakılması doğru değildir. Etin içindeki vitaminler azalır. Etin içindeki su kaçar, eti haddinden fazla pişirmek ve yakmak sağlık açısından da lezzet açısından da iyi değil.” ifadelerine yer verdi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu