Balık Yemenin Faydaları

Bu yazımızda uzmanların haftada en az 2 kez tüketilmesi gerektiğini söyledikleri balığın faydalarından bahsedeceğiz.

Balık, zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken önemli bir besin. Yaşadığı denize ve mevsimine göre değişmekle birlikte özellikle kış aylarında taze ve çok çeşitli olan balık, haftada en az 2-3 gün tüketilmelidir. İşte balığın faydaları..

Balık Yemenin Faydaları

Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Koronavirüsten dolayı son zamanlarda bağışıklığımızı güçlendirmemiz son derece önemli hale geldi. Balık, bağışıklık güçlendirmek için son derece gerekli bir besin. Balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilir. Ayrıca gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Özellikle mevsiminde, en az haftada 2 kez düzenli olarak tüketilmelidir.

Omega-3 Açısından Zengin

Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerde olanın aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega 3 yağ asitleri bulunur. Vücudun üretmediği omega-3; kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Özellikle soğuk su balıklarından somon, sardalye, uskumru ve ton balığı omega 3 açısından oldukça zengindir.

Kemikleri Güçlendiriyor

Balık, kemikleri güçlendirir. Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyum açısından zengin olduğu için kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu yüzden kemik erimesi sorunu yaşayanlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar bol bol balık tüketmelidir.

Depresyondan Koruyor

Özellikle kişilik itibariyle depresyona yatkın olan bireylerde aşırı stres yerini depresyona bırakabilir. Yapılan çalışmalara göre, özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega-3 içeren balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığı görülüyor.

 

Alzheimer Riskini Azaltıyor

Son zamanlarda daha sık görülmeye başlanan Alzheimer’a karşı haftada 2 kez balık tüketmek büyük önem taşıyor. Balık yağının ve Omega-3 yağ asidinin yararlarından birisi de Alzheimer riskini düşürmesidir. Alzheimer‘ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık, özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmelidir.

Zeka Gelişimine Yardımcı Oluyor

Balık, iyot açısından zengin bir besin kaynağı olup zeka gelişiminde önemli rol oynar. Balık yiyen çocukların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülür. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarının daha güçlü olduğu saptanmıştır. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece önemli bir rol oynuyor.

Hücreleri Onarıyor

Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler kaliteli protein yağlarını oluşturur. Protein, hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için oldukça önemli bir göreve sahiptir. Bu yüzden protein bakımından zengin olan balık mutlaka sıklıkla tüketilmelidir.

 

 

Exit mobile version