Sağlık

Ağrıları hafifletmesiyle bilinen en âlâ 9 besin

Bir türlü geçmeyen kas ağrıları için sık sık ağrı kesici kullanmaktan birçok kişi bıkmıştır. Romatizmal ağrılardan migrene, kas ve karın ağrılarına kadar pek çok zahmete düzgün gelen besinlerden birçoğu halk ortasında düzgün bilinmemektedir. Sağlıklı beslenmek bedenimizin yanlışsız çalışması için çok kıymetlidir. Kişi gereğince uygun besin alamazsa, ne yazık ki kas ağrısı ve acısı kaçınılmazdır.

İş gerilimi, spor, mesken paklığı derken yorulan vücutla birlikte kaslarda ağrılar olmasının olağan olduğunu belirten Diyetisyeni Tuğba Küçük, kas ağrını geçirme konusunda uygun olan yiyecekleri listeledi.

1. ZENCEFİL

Zencefil, klâsik tıbbın vazgeçilmezidir. Zencefil kök bitkisinin en yeterli bilinen tesirinden biri bulantıyı önlemesi ve mide yatıştırıcı özelliğidir. Bu bitki tıpkı vakitte menstürel kramplar ve idman sonrası oluşan kas ağrılarıyla da savaşır. Baş ağrısı savaşçılarının en güçlülerindendir. Zira anti enflamatuar özelliğe sahiptir. Baş ağrısı çektiğinizde yahut kronik baş ağrınız varsa bir bardak zencefilli bitki çayı içmek şikayetlerinizi yatıştırır.

2. ZERDEÇAL

Araştırmalar romatoit artrit ve osteoartrit olan bireylerin curcumin hususu içeren besin destekleri aldıklarında daha rahat yürüyebildiklerini göstermiştir. Zerdeçalı karabiberle birlikte tüketmek emilimini arttırmaktadır. Bu sebeple kelamını ettiğimiz baharatların karışımını yapıp o biçimde kullanmanız çok daha tesirli olacaktır.

3. KABAK ÇEKİRDEĞİ

Kabak çekirdeği, migren ağrılarına düzgün gelen bir mineral olan magnezyumu bol ihtiva eder. Birebir vakitte osteoporozu önlemeye ve tedavi etmeye de epeyce yardımcıdır. Daha fazla magnezyum kaynağı için beslenmenize badem ve kaju fıstığı, ıspanak ve lahana üzere koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve mercimeği de ekleyebilirsiniz.

4. OMEGA-3

Kalp dostu olarak da kabul edilir ve tıpkı vakitte romatoit artritteki eklem ağrılarına âlâ gelir. Ton balığı, sardalye ve uskumru üzere soğuk su balıklarının başka çeşitleri de bu bakımdan güzel seçimlerdir.

5. YABAN MERSİNİ

Yaban mersini, iltihaplanmayla uğraş edip, ağrıları azaltacak fito besleyicilerle doludur. Şayet yaban mersini dönemi değilse dondurulmuş olarak da tüketilebilir.

6. ANTİOKSİDANLAR

Çilek ve portakal üzere antioksidan ve polifenol içeren öbür meyveler misal bir yatıştırıcı tesire sahip olabilir. Yapılan araştırmalara nazaran 20 adet vişne yemenin ağrı üzerindeki tesiri bir tane ağrı kesici ilaç almakla birebirdir. Şayet bu sizin için kâfi değilse, vişnenin 45 tanesi iltihabın kaynağı olan C reaktif proteini azaltmakta birçok ilaçtan daha tesirlidir. Araştırmacılar, maraton koşucularında yarıştan bir hafta evvel önce vişne suyu içenlerde içmeyenlere nazaran daha az kas ağrısı oluştuğunu gözlemlemiştir. Bunun nedeni meyvenin içinde bulunan antioksidan ve antienflamatuar bileşiklerden kaynaklanır.

7. ACI BİBER

Kapsiasin bibere acısını veren unsurdur ve ağrı kesici özelliğiyle bilinir. Kimi araştırmalar, acı biber tüketmenin enflamasyonu azalttığını göstermektedir. Bu yanma tesiri tıpkı vakitte beyindeki ağrı sinyallerini bloklayan endorfin hormonu salınımını da hür bırakır.

8. ADA ÇAYI

Ada çayının, kaşındıran boğaz ağrılarının ve sinirsel baş ağrılarının sonlanmasında tesirli olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıyeten ada çayı karaciğeri temizler, bronşit ve astım belirtilerini hafifletir, hafızayı güçlendirir ve beyin işlevlerini geliştirir. Öbür olumlu tesirleri ortasında, gerilimi ve çok terlemeyi azaltması, saçların beyazlamasını yavaşlatması, kan şekerini düşürmesi ve diş eti iltihaplanmasını sonlandırması da bulunmaktadır.

9. NANE YAĞI

Nane yağı, irritabl bağırsak sendromundaki ağrılı kramplar, gaz ve şişkinliği yatıştırır. Nane çayı ise mide rahatsızlıklarına düzgün gelir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu