
PHAC (Kanada Halk Sağlığı Ajansı), ABD’den ithal edilen kırmızı soğanlarla bağlantılı olarak 78 yeni salmonella vakası tespit edildiğini, toplam salmonella vaka sayısının ise 457’ye yükseldiğini duyurdu. Kanada’da temmuz ayı sonunda başlayarak hızla artan Salmonella salgının nedenini araştıran halk sağlığı uzmanları, salgının ABD’den ithal edilen kırmızı soğanla ilişkili olduğunu tespit etmişti.
Yetkililer, Kanadalıları ABD’den ithal edilen kırmızı soğan konusunda uyarmış, toptancılardan ve restoranlardan ürünlerini iade etmelerini istemişti. Kırmızı soğanın dışında şüphelenilen bir diğer ürün ise yine ABD’den ithal edilen şeftaliler olmuştu. Bazı şüpheli markalar listelenmişti ve Kanadalılar bu ürünleri kullanmamaları konusunda uyarılmışlardı.
Şu ana kadar yalnızca 1 kişi hayatını kaybetti. Fakat 66 kişi hastanede tedavi görüyor. Toplam vaka sayısının ise 457 olduğu ifade edildi.
Salmonella Enfeksiyonu Nedir?
Salmonella enfeksiyonu, bağırsak sistemini etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Salmonella bakterileri, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılır. İnsanlara genellikle kirli su veya yiyeceklerle bulaşır. Tipik olarak, salmonella enfeksiyonu olan kişilerde herhangi bir belirti görülmez. Diğerlerinde ise sekiz ila 72 saat içinde ishal, ateş ve karın ağrısı gibi belirtiler görülür. Salmonella çok tehlikeli bir hastalık olarak görülmez. Çünkü sağlıklı insanların çoğu, belirli bir tedavi olmadan birkaç gün içinde iyileşir. Fakat bulaşıcı bir hastalık olduğu için dikkat etmek de yarar var.
Salmonella Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?
- Kaynağı bilinmeyen, bakteri bulaşmış bir sudan içilmesi ve kullanılması,
- İnsan ve hayvan atıklarının kaynak sularına karışması,
- İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması
- Hasta kümes hayvanlarıyla temas ile buluşabilir
- Bakteri, hasta insanlardan diğer insanlara da bulaşabilir.
Ayrıca,
- Enfeksiyon taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar,
- Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir,
- Kirli çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerez gibi gıdalardan da bulaşabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra ateş, ishal, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu sağlıklı birey tedavi olmadan iyileşir. Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.
Tedavisi Nasıl Olur?
Hastalığın tedavisi hekim tarafından uygun görülen antibiyotik ve destek tedavi ile yapılmaktadır. Hastalık belirtisi gösteren kişilerin zaman kaybetmeden hekime başvurmaları gerekmektedir.